Hij is ‘s ochtends vroeg geboren en stond al netjes naast zijn moeder Marie toen we erbij kwamen. Natuurlijk checken we altijd even of alles goed is met het veulen en alles zag en goed uit.
Maar na een tijdje viel het ons op dat hij niet wilde/kon drinken. Eerst probeerden we hem de weg te wijzen en te helpen maar dat mocht niet baten.
Later probeerden we hem de fles te geven met moedermelk, ook dat tevergeefs.
Toch bleef Harrie proberen te drinken maar zonder succes. Uiteindelijk hebben we er een dierenarts bij gevraagd en na controle ontdekte de dierenarts – buiten een navelbreuk wat wel vaker voorkomt – eigenlijk niets geks. Haar beste ingeving: misschien is het een “Dummy veulen” (Uitleg onderaan dit bericht).
De dierenarts vertelde ons over een Dummy veulen en over de zogenaamde “Squeeze foal techniek”. Hierbij wordt de geboorte nagebootst en kan het veulen op wonderbaarlijke wijze tóch gaan doen wat hij moet doen. Mocht dit niet helpen was de kans groot dat onze Harrie het niet zo gaan redden..
Hoewel we er weinig vertrouwen in hadden – we hadden er immers nog nooit van gehoord – zijn we ons toch in de techniek gaan verdiepen. Dezelfde dag hebben we de techniek nog toegepast. Wat denk je?! Met resultaat!
Na het inbinden ging Harrie vrijwel meteen liggen en leek hij in een soort coma te raken. Na 15 à 20 minuten hebben we het touw met de druk losgemaakt en hij werd wakker. Het leek echt alsof hij voor het eerst ter wereld kwam. Weer 10 minuten later stond meneer heerlijk te lurken aan de speen van moeder. BIZAR!
De natuur is een bijzonder iets..
Natuurlijk hebben wij alles in goed overleg gedaan met de dierenarts.
***********
Foalsqueeze techniek kan helpen bij dummy veulens
In het veulenseizoen is het altijd weer volop genieten van dartelende veulens in de wei, maar niet ieder veulen heeft een gezonde start. Zo kan het zijn dat een pasgeboren veulen niet normaal reageert, een slechte of geen zuigreflex heeft ook geen interesse toont in zijn moeder. Vaak staan ze een beetje stilletjes in een hoekje of lopen doelloos rond in de stal en weten het uier van de moeder niet te vinden: de zogenaamde dummy veulens die hun naam danken aan het feit dat ze dom lijken.
Verschijnselen
Deze aandoening komt voor bij 1 tot 2 procent van de pasgeboren veulens. Internist voor Paarden Esther Siegers van de Universiteitskliniek Paard licht toe: “Een gezond veulen zal binnen 1 á 2 uur op zijn eigen benen staan en zoekt direct naar de uier van de moeder om te gaan drinken. Gebeurt dat niet, dan kan er sprake zijn van een dummy veulen. De verschijnselen dat een dummy veulen vertoont kunnen twee oorzaken hebben: zuurstoftekort tijdens de dracht of de geboorte óf het uitblijven van een bepaalde hormoonaanpassing.”
Rebirth
Rebirth, of inbakenen, kan goed werken bij de tweede oorzaak. Esther legt uit: “Het is namelijk zo dat veulens tijdens de dracht door een bepaald hormoon in slaap worden gehouden. Dit om te voorkomen dat ze in de baarmoeder te veel gaan bewegen en zo de merrie schade toebrengen. Op het moment van geboorte verandert, waarschijnlijk door de druk in het geboortekanaal, de hormoonsamenstelling waardoor het veulen als het ware wakker wordt, gaat staan en probeert te drinken. In het geval van een snelle geboorte of een keizersnee is er soms te weinig druk geweest op het veulen en kan de hormoonomzetting uitblijven, waardoor het veulen in de slaaptoestand blijft.”
Geboorte nabootsen
“De laatste jaren raakt men steeds beter bekend met het fenomeen rebirth of foalsqueezing, een soort inbakenen van de veulens. Dit is een bepaalde techniek waarbij met behulp van touwen als het ware de druk van de geboorte wordt nagebootst. Het werkt lang niet bij alle veulens, maar bij sommige veulens werkt het heel goed. Het veulen valt dan eerst als het ware in slaap en waant zich zo weer in de buik van de merrie. Vervolgens wordt het wakker, waarbij de druk wordt weggenomen. Als alles goed gaat staat het veulen op en gaat drinken. Het heeft dan weer hele goede kansen om gewoon gezond op te groeien.”
Heb je een dummy veulen? Ga dan niet zelf experimenteren maar raadpleeg de dierenarts. Het is belangrijk om zeker te weten of het veulen geen onderliggende problemen heeft vóór de squeeze techniek wordt gebruikt.
Bron: KWPN